Uitslag 2023

Peter van den Bergh kampioen OKD!

SLIEDRECHT – Aan bord 1 moest Peter van den Bergh het in de laatste ronde van het OKD 2023 met zwart tegen William Gijsen opnemen. Hoe speel je dan als je een ½ punt voor staat op William en je weet dat het om het kampioenschap gaat? Kijk je dan ook af en toe even op bord 2? Want daar zat Wim Pool en die had evenals William 5 punten, dus als Wim zou winnen dan zou die 6 punten halen. Maar Peter speelde remise tegen William en had daar genoeg aan. Hij won het OKD en wist als enige 6 punten te behalen. In één woord: Top! Peter wist zo voor de vijfde keer het OKD op zijn naam te schrijven, een record.

 

Tim Schakelt

De verrassing vond plaats aan bord 2. Van de 10 spelers aan de top was Tim Schakel de enige die de laatste 2 wedstrijden allebei wist te winnen. Na ronde 5 stond hij nog op de 14de plaats en dreigde de titel remisekoning te verwerven. Maar dat imago heeft hij overduidelijk afgeschud en hij wist een ingewikkelde partij van Wim Pool te winnen. Hij was duidelijk tevreden. Samen met William Gijsen heeft hij dit OKD 5½ punt behaald en kwam zo terecht op de 3de plaats. William is hoger geëindigd – op plaats 2 – vanwege de weerstandspunten. Eenvoudig gezegd, omdat William een partij minder heeft gespeeld en toch ook 5½ punt heeft behaald.

Oscar B trofee

Oscar Koppenens was al getipt, maar zou hij het ook redden? Ja; hij ging snel van start aan bord 12 tegen Jordi de Jong. Na 10 zetten had hij nog steeds 1½ uur op zijn klok staan en hij liep ook af en toe rond. Hij was blijkbaar zeker van zijn zaak. En terecht, want hij won zijn partij. Hij behaalde zo in dit toernooi maar liefst 4½ punt. Dat lukte ook bij André van Wingerden, Joost Stoker en Xander Prijs, maar door het systeem van weerstandspunten mocht Oscar de 1ste prijs in ontvangst nemen. Een mooie bekroning!

Nieuwe topper in C

Waleed Alqaefi was toch wel de verrassing van het toernooi. Hij behaalde in categorie C maar liefst 4 punten! Slechts een ½ punt minder dan de winnaars van categorie B! Hij had geen eens een rating en hij hoefde ook niet te winnen op basis van weerstandspunten. Hij was gewoonweg de enige in categorie C met 4 punten. Hij had dan wel het geluk, dat zijn tegenstander David van Heusden het liet afweten, maar hij mocht stralend de beker van categorie C in ontvangst nemen.

Te laat en toch

Deze laatste ronde begonnen we een half uur eerder en wel om kwart voor 8. Zo was er voldoende tijd voor de prijsuitreiking. En nagenoeg iedereen was op tijd. Maar niet iedereen. Zo kwam Emilian de Kievit uit Zwijndrecht bijna een ½ uur te laat. Hij wilde de brug nemen en die stond open. Ja; die Drechtsteden liggen allemaal aan het water en -drecht betekent oversteekplaats. Dus bij zo’n OKD moet je ruim op tijd vertrekken en oversteken. En toen kwam Emilian nog in een lastige situatie ook. Hij had veel tijd nodig om zich te verdedigen, maar het lukte hem goed en hij mocht er een punt bijschrijven. 

Bij Hans Klein ging het iets anders. Hij wist al van tevoren, dat hij het niet zou redden om op tijd aanwezig te zijn. Hij had dus met zijn tegenstander Johan van de Griend en de organisatie afgesproken, dat ze 5 kwartier op de klok zouden krijgen in plaats van 1½ uur. En dat was voor hem voldoende om zijn punt binnen te halen. Een stijger. Hij stond na ronde 4 nog op de 40ste plaats, maar wist in de laatste 3 ronden al zijn partijen te winnen. Dat kan er behalve Hans maar één zeggen en dat is Joost Stoker. Laatbloeiers?

Maar zo belandde Hans dus op de 11de plaats en de organisatie besloot in dit geval ook Hans naar voren te roepen ook al hoorde hij niet bij de eerste 10 van een categorie. In categorie A waren er namelijk maar liefst 8 mensen die 5 punten hadden behaald en vanwege die weerstandspunten zou Hans anders net buiten de boot vallen en zo doen we dat niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb